GOVERNMENT OF INDIA
MINISTRY OF PERSONNEL, PUBLIC GRIEVANCES AND PENSIONS
(DEPARTMENT OF PERSONNEL & TRAINING)

LOK SABHA
UNSTARRED QUESTION NO. 3235
(TO BE ANSWERED ON 23.03.2022)

CHILD CARE LEAVE (CCL)

3235. SHRI BHOLA SINGH:
SHRI VINOD KUMAR SONKAR:
SHRI RAJVEER SINGH (RAJU BHAIYA):
DR. SUKANTA MAJUMDAR:
SHRI RAJA AMARESHWARA NAIK:

Will the PRIME MINISTER be pleased to state:

@ whether the Government provides Child Care Leave (CCL) to women officers/personnel
to take care of their kids;

(b) if so, the details thereof including the terms and conditions applicable to all Government
offices, subordinate offices and Autonomous Organisations;

(© whether there is no provision of CCL for women officers/personnel during their
probation period,;

(d) if so, the details thereof and the reasons therefor;

(e) whether CCL can be denied to women officers/ personnel in case of exigencies of work;

U] if so, the rule position in this regard;

(9) whether the Government has received complaints/ representations regarding the denial of
CCL to women officers/personnel; and

(h) if so, the details thereof along with the action taken thereon?

ANSWER

MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PERSONNEL, PUBLIC GRIEVANCES
AND PENSIONS AND MINISTER OF STATE IN THE PRIME MINISTER’S OFFICE
(DR. JITENDRA SINGH)

(@) & (b): Yes Sir. Female Government servants appointed to the Civil Services and posts in
connection with the affairs of the Union are eligible for Child Care Leave (CCL) under Rule 43-
C of the Central Civil Services (Leave) Rules, 1972 as following:

(i) For a maximum period of seven hundred and thirty days during entire service for
taking care of two eldest surviving children upto the age of 18 years.

(i) No age limit in case of disabled child.

(iii)  For not more than three spells in a calendar year.

(iv)  In case of a single female Government servant, grant of CCL in three spells in a
calendar year shall be extended to six spells in a calendar year.

(c) & (d): As per Rule 43-C (3) CCL shall not ordinarily be granted during the probation period
except in case of certain extreme situations where the leave sanctioning authority is satisfied
about the need of CCL to the probationer, provided the period for which such leave is sanctioned
is minimal.

(e) & (f): In terms of Rule 43-C of CCS (Leave) Rules, 1972, CCL cannot be demanded as a
matter of right and under no circumstances can any employee proceed on CCL without prior
approval.

(9) & (h): No such data is centrally maintained as power to grant leave is with the authorities
specified in the First Schedule of CCS (Leave) Rules, 1972.
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