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LOK SABHA
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(Saka)

The Lok Satha met at Eleien of
the Clock.

[MR. SPEAKER in the Chair)
ORAL ANSWERS TO QUESTIONS

[English)
Voting Age

*41. DR. AK. PATEL : Will the
Minister of LAW AND JUSTICE be pleased
to state :

(a) whether Government have consider-
ed the question of reducing the existing
minimum voting age of 21 years to 18
years with a view to widen the youth parti-
cipation in democratic processes in the coun-
try;

(b) if so, the decision of Government in
the matter; and

(c) which of the democracies abroad
are having 18 years as the minimum voting
age ?

THE MINISTER OF STATE IN THE
MINISTRY OF LAW AND JUSTICE
(SHRI H.R. BHARDWAJ) : (a) Yes,
Sir.

. (b) There is no such proposal at pre-
sent.

(¢) According to the avgilablc informa-
tion, 78 countries are having 18 years as
the minimum voting age.

DR. AX. PATEL : Sir, I find great
contradiction in the reply of the hon.
Minister. In part (a) he says ‘Yes, Sir’
whereas in part (b) he says ‘There is no
such proposal at present.’ I am told in many
Staies of our country tho age has been
yeduced for candidates to the local bodies
Iike corporations etc. So, I would like to

know whether Government is going to
seriously consider this question ?

SHRI H.R. BHARDWAJ : The question
of reducing the age of voting has been
under consideration in this country right
from 1970. Several committees and sub-
committees of the Cabinet have gone into
this question and at no stage it was decided
that the voting age should be reduced. The
better wisdom of the Government on several
occasions has been not to reduce it.

DR. AK. PATEL : In about 78 demo-
cratic countries of the world the voting age
has been reduced but here in our country
still the hon. Minister is reluctant. Is it .
because they fear that the youth of the
nation will not vote for them that they are
not reducing the age ?

SHRI H.R. BHARDWAJ : Sir, I am
surprised to listen this. The voting age is
prescribed under Article 326 of the Consti-
tution and it has not been amended. In the
local bodies several States are doing.

SHRI SHANTARAM NAIK: Sir,
members of the Opposition parties normally
ask this question under a presumption thet
they think the youth of the country are
with them. It is a false notion. In the Iast
25 years it is seen that the entire youth
including those who are in the range of 18-
20 are largely working for the Congress.

My question is different. The hon.
Minister said that this aspect was consider-
ed from time to time. I would like to know
what were the considerations which made
you to reject this proposal ?

SHRI H.R. BHARDWAJ : The voting
age is prescribed by the laws of varioas
countries. There are several countries where
the voting age has been prescribed as 32
21, etc. I was not a member of the Cabinet
then but my information is that the question
is by and large of literacy, namely, to what
extent the literacy prevails in a country.
These were the considerations in the study
that was made. In our country the laws of
election are always discyssod with the Hiec-
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tion Commission. In 1982, the Election -
Commission did not favour such a change.
‘What I understand is that the letter of the
Election Commission in 1982 considering
the addition of number of the voters and
all this was taken into consideration. It was
not considered desirable to reduce the age
at that time, But as I submitted, thesé
questions arc always under consideration.

Regarding the question of youth, we
have tremendous confidence in the youth of
the country and that has been exhibited
right in the Parliament.

SHRI M. RAGHUMA REDDY : How
many States are following the minimum
voting age of 18 years in the local body
elections ? Has it come to the notice of the
Government of India that Andhra Pradesh,
Karnataka, Kerala and some other States
are following the minimum age of 18 years ?
Will the Minister ask the other States to
follow the same ?

SHRI H.R. BHARDWAJ : Sir, I may
submit that under the scheme of the elec:
tion law, the local body elections is the
concern of the State. But if the hon. Mem-
ber wants the information about in how
many States’ local bodies, the voting age
was less than 20 years, I will get it done.

Losses Incurred by Coffee Board

*43. SHRI C. SAMBU: Will the
Minister of COMMERCE be pleased to
state :

(a) whether the Coffee Board is incur-
ring huge losses;

(b) if s0, the amount of loss incurred
during the past three years;

(c) thesteps taken to overcome the
foases and the resuits achieved; and

(d) whether the Coffee Board owns any
oo@ plantations and if so, the details
thereof ?

THE MINISTER OF COMMERCE
{SHRI DINESH SINGH) : (a)to (d). A
statement is given below,

Statement

{») to (c). The Coffee Board as a whole
i not incurring lesses. However, its pro-
motional units have shown excess of expen-
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diture over income from time to time as
follows :

Year Difference in Receipts
and payments
1985-86 (—) Rs. 2,43,35,954.66
1986-87 (+) Rs. 10,82,319.50
1987-88 (—) Rs. 76,06,104.10

Remedial measures include economy in
expenditure and price revision in February,
1988.

(d) No Sir, the Coffec Board does not
own any Coffee plantations. It has, however,
experimental plots attached to the Research
Institutes, Regional Research Stations and
Coffee Demonstration Farms spread over
approximately 370 hectares.

SHRIC. SAMBU : 1 would like to
know from the hon. Minister whether there
is any proposal to establish experimental
plots attached to the research institute to
promote the coffec plantation in Andhra
Pradesh.

Is it a fact that the Government of
Andhra Pradesh has recommended to the

+ Union Government to promote the coffes

plantation particularly at Arku wvalley in
Visakhapatnam ?

SHRI DINESH SINGH : We shall be
very glad to assist in the promotion of
coffee wherever it is possible. 1 cannot say
specifically about the place that the hon.
Member has mentioned. But I can assure
him that we shall be glad to assist .in the
coffee plantations wherever they are to be
done.

SHRI C. SAMBU : I would like to
know from the Minister whether there is
any proposal with the Union Government to
set up Coffec Board canteens in every dist-
rict headquarters to provide employment to
the poor people, especially women.

SHRI DINESH SINGH : No, Sir; we
are not proposing to increase these canteens
immediately.

SHRI MULLAPPALLY RAMACHAN-

.DRAN : According to a recent Judgement

of the Supreme Court, the Coffes Board
has to pay a huge amount to the Govem-
ment of Karnataka by way of purchass tax.





