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LOK SABHA 
Wednesday, 9th May, 1956 , 

The Lok Sabha met at Hall Past Ten 
of the Clock 

[MR. SPEAKER in the Chair] 
QUESTIONS AND ANSWERS 

(See Part I) 
11-31 A.M. 

PAPERS LAID ON THE TABLE 
AGREEMENT ON CANADA-INDIA COLOMBO 

PLAN ATOMIC REACTOR PROJECT 

The Prime Minister aDd Minister of 
External Affairs (Shri lawaharlal Nehru): 
I beg to lay on the Table a copy 
of each of the following papers: 

( 1 ) Agreement on the Canada-
India Colombo Plan Atomic Reac-
tor Project. 

(2) Messages exchanged bet-
ween the Prime Ministers of 
Canada and India and Statement 
published on the occasion of the 
signing of the above Agree-
ment. 

[Placed in Library. See No.-8-146/ 
56]. 

STATEMENT SHOWING ACTION 
TAKEN BY GOVERNMENT ON 

ASSURANCE GIVEN 
The Minister of Parliamentary Affairs 

(Shri Satya Narayan Sinha): I beg 
to lay on the Table Supplementary 
Statement No. II showing the action 
taken on assurance given by the Minis-
ter of Food and Agriculture in reply to 
Unstarred Question No. 1263 on the 
20th April, 1956. [See Appendix XII, 
annexure No. 37.] 

BUSINESS ADVISORY COMMITTEE 
THIRTY-FIFTH AND THIRTY-SIXTH 

REPORTS 
Sardar Hukam Singh (Kapurthala-

Bhatinda): I beg to present the Thirty-
fifth and Thirty-sixth Reports of the 
Business Advisory Committee. 
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COMMITTEE ON PRIVATE MEM-
BERS' BILLS AND RESOLUTIONS 

FIFTY-SECOND REpORT 
Sardar Hukam Singh (Kapurthala-

Bhatinda): I beg to present the Fifty-
second Report of the Committee on Pri-
vate Members' Bills and Resolutions. 

LEAVE OF ABSENCE 
Mr. Speaker: The Committee on 

Absence of Members from the Sittings 
of the House in its Fourteenth Report 
has recommended that leave of absence 
may be granted to the following mem-
bers for the periods indicated in the 
Rep'lrt: 

Shri Udai Shankar Dube, Shrimati 
Indira A. Maydeo, Shri H. C. Heda, 
Shri Kotha Raghuramaiah, Shri T. A. N. 
Subramania Chettiar, Shri Atulya 
Ghosh, Shri N. Somana, Shri Soft 
Mohd. Akbar, Shri Shibbanlal Saksena, 
Shri P. T. Punnoose, Dr. Satyaban Roy, 
Shri L. ElaYllperumal, Shri Tridib 
Kumar Chaudhuri, Shri Sarju Prasad 
Misra, Shri A. V. Thomas, Shri Shah-
nawaz Khan, Shrimati lIa Palchou-
dhury, Shri Tushar Chatterjea: 

I take it that the House agrees with 
the recommendation of the Committee. 

Shri Kamatb (Hoshangabad): On a 
point of information, Sir. In the last 
paragraph, that is paragraph 21 of this 
Report, it is stated: 

"A statement showing names of 
Members who have been continu-
ously absent from the sittings of the 
House for more thau 15 days 
during the Twelfth" Session (posi-
tion as on 9-4-56) is laid on the 
Table." 
Does this mean that these Members-

of course, a stltement has ben laid al-
ready on the Table-have been absent 
from the !littings of the House with-
out any request or application for leave? 
What does it mean exactly? 

Shri Altekar (North Satara): In that 
case, the leave was granted by the House 
and the statement shows how many 
were absent. . . . 
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Mr. Speaker: The hon. Member wants 
to know whether they absented without 
any application or permission from the 
House. 

Shri Kamath: Without any request or 
application for leave. 

Shri Altekar: It is not that. Those 
Members were absent with leave. Their 
names are given so that hon. Members 
may know during the_ whole period how 
many Members were absent for 15 days 
and more. 

Shrimati Renu Chakravartty (Basir-
hat): Is it not a fact that permission is 
needed only when a Member is absent 
for more than 60 days? 

Mr. Speaker: Not necessary for 15 
days. But what happens is that hon. 
Members know for themselves how long 
they are likely to be absent and whe-
ther they need apply for leave. Some-
times they may come within the mischief 
of 60 days, and therefore, they send ap-
plications in advance. We have merely 
given those names for which applica-
tions have been received and who have 
been continuously absent for 15 days or 
more. 

Shrl Syamnandan Sahaya (Muzaffar-
pur Central): Is it necessary to apply for 
leave if a Member is absent for more 
than 15 days but less than the period 
when he will be debarred? 

Mr. Speaker: It is not necessary. It is 
safer for him to apply for leave., But it 
is absolutely left to his own choice. If 
any hon. Member stays !,Iway for a long 
time, the House will naturally like to 
know about it, and if he is interested in 
keeping the House informed, he may do 
so. 

I take it that the House agrees with 
the recommendations of the Committee. 

Hon. Members: Yes, Sir. 
Mr. Speaker: The Members will be 

informed accordingly. 

CORRECTION OF ANSWER· TO 
STARRED QUESTION 

The Minister of Industries (Shri 
Kanungo): In part (a) of Starred 
Question No. 1203 (answered on the 
5th April, 1956) Pandit D. N. Tiwary 
had asked whether fountain pens of 
"Parker 51" and "Shaeffer" qua1ity are 
being mam~factured in the country. As 
Pandit D. N. Tiwary was not present in 

the House during the Question Hour, an 
answer (in the affirmative) was laid on 
the Table of the Lok Sabha. Actually, 
the answer should have been in the ne-
gative. I regret the inaccuracy that has 
crept in due to a typographical error 
and seek your permission to correct that 
answer by subsisting the following: 

"No, Sir." 

BUSINESS ADVISORY COMMITTEE 
THIRTY-FOURTH REPORT 

The Minister of ParUamentary Affairs 
(Shri Satya Narayan Sinha): I beg 
to move: 

"That this House agrees with the 
Thirty-fourth Report of the Busi-
ness Advisory Committee presented 
to the House on the 7th May, 
1956." 
Shrimati Renu Chakravartty (Basir-

hat): May I seek some information? In 
the Thirty-fourth or Thirty-fifth Report 
is the States Reorganisation Bill men-
tioned? May I know whether this has 
been finally postponed? 

Mr. Speaker: Not in this; this relates 
only to Insurance. . . • 

Shrimati Renn Chakravartty: Origi-
nally we wanted to take it within the 
purview of the work which will have to 
be done in this Session. I would like to 
know whether that has been shifted. 

Mr. Speaker: Hon. Members are 
aware that the Joint Committee has to 
report to the House by the 14th May. If 
anything has happened in the Joint Com-
mittee, the Chairman of the Committee 
will certainly intimate to the House. 
Any hon. Member may ask the Chair-
man of the Committee and obtain in-
formation. If nothing happens till then. 
we will see what has to be done with 
regard to the Joint Committee. 

Shri T. Subrahmanyam (Bellary): May 
I request the Minister of Parliamentary 
Affairs to inform us up to what date 
the House will be sitting this Session? 

Mr. Speaker: That does not arise out 
of this motion. 

Shri Punnoose (AUeppey): Is it not 
time to enquire when the House 
will rise? Can any information be given 
or not? This is a business of this Com-
mittee. 

Mr. Speaker: Is it an amendment to 
this motion? No. 




