GOVERNMENT OF INDIA
COMMUNICATIONS AND INFORMATION TECHNOLOGY
LOK SABHA

UNSTARRED QUESTION NO:3057
ANSWERED ON:29.11.2010
MOBILE TOWERS ON RENT
Bavalia Shri Kuvarjibhai Mohanbhai

Will the Minister of COMMUNICATIONS AND INFORMATION TECHNOLOGY be pleased to state:

(a) whether the mobile towers have been given to private operators or public sector companies on rent or on lease;
(b) if so, the details thereof; and

(c) the steps taken/being taken by the Government in this regard?

Answer

THE MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF COMMUNICATIONS AND INFORMATION TECHNOLOGY (SHRISACHIN PILOT)

(@) to (c) Madam, as per licensing conditions, Cellular Mobile Telephone Service (CMTS) Providers and Unified Access Service
(UAS) Providers are permitted to install their mobile towers for providing the mobile telephone services. They are also permitted to
share their towers with other CMTS/UAS providers with mutual agreement. Infrastructure Providers Category-l (IP-1) are permitted to
establish and maintain the assets, that is, Dark Fibres, Right of Way, Duct Space and Tower for the purpose to grant on
lease/rent/sale basis to the licensees of Telecom Services licensed under Section 4 of Indian Telegraph Act, 1885 on mutually agreed
terms and conditions.

Further, the mobile towers set up under the Shared Mobile Infrastructure Scheme of Universal Service Obligation Fund (USOF) are
owned by IP-I providers, who are setting up and managing the tower. These towers created under the USOF scheme are shared by
three telecom service providers for provision of mobile services and IP-I provider is not permitted to charge anyrentfrom these
telecom service providers till the validity period of five years of the scheme.
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