
GOVERNMENT OF INDIA 
URBAN DEVELOPMENT AND POVERTY ALLEVATION

LOK SABHA

UNSTARRED QUESTION NO:3478
ANSWERED ON:06.08.2002
ZONAL DEVELOPMENT PLAN OF ZONE `C `
SALKHAN MURMU

Will the Minister of URBAN DEVELOPMENT AND POVERTY ALLEVATION be pleased to state:

(a) whether only 116 polluting industrial units were identified in approved Zonal Development Plan of Zone `C` duly authenticated on
behalf of Government of India out of which only 10 polluting industrial units were to be shifted functioning in the non-conforming use
Zone; 

(b) if so, the details thereof; 

(c) whether as per the above ZDP out of 116 polluting industrial units, 78 numbers were functioning in Samaypur Badli Extensive
Industrial areas and could be dealt with according to the Industrial Policy; 

(d) if so, the details thereof; 

(e) whether the DDA has drawn the ZDP of zone `C` after developing its text; 

(f) if so, the reasons for not complying the text and the map of ZDP of Zone`C` with each other; 

(g) whether the Government have any plan to settle the suffering units o f Libaspur bacause of this ambiguity under Clause 3(4) of
MDP-2001; 

(h) if so, the details thereof; and 

(i) if not, the reasons therefor?

Answer
MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PARLIAMENTARY AFFAIRS AND MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF
URBAN DEVELOPMENT & POVERTY ALLEVIATION ( SHRI O. RAJAGOPAL ) 

(a)to(d): Yes, Sir. This information was incorporated in Zonal Development Plan of Zone C of Master Plan of Delhi 2001 on the basis
of rapid survey conducted by Delhi Administration in 1985. Of this 28 falls in Planned Industrial Schemes and remaining 88 in
unplanned schemes/isolated. 

(e)&(f): DDA has stated that preparation of land use plan and text is a simultaneous exercise for preparation o f Zonal Development
Plan and that there is no variation in the text and the map. 

(g)to
(i): The clause 3(4) of Master Plan of Delhi reads as follows: 

`the layout plans already approved by the Authority or any other local authority cancerned in accordance with law shall be deemed to
have been approved under this code`. 

This clause is applicable in areas with approved layout plans/schemes and, therefore, does not apply to area under reference. 
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